Beleving

BELEVING_kleur

Oproep voor kandidaat-vrijwilligers voor het project

Wanneer je door Limburg fietst zie je wel eens wat.

Aan verkeerslichten hangt een foto. Een vermiste? Neen: Jos is Os! Een beetje verder staat er een betonnen os in een voortuin, tussen veel leeggoed. Een sluikstort? Neen, de voorbode van het feestje van Jos. Verderop is er een café tegenover een kapel. Oppassen voor overstekend volk; ze branden eerst een kaars en drinken dan een glas op de vervulling van hun wensen. Een groepje voetbalsupporters in clubkleuren doet mee. Maar eerst hebben ze een bloempje gezet bij het bermmonument voor hun verongelukte vriend. En dan fietsen ze verder om tijdig terug in eigen dorp te zijn voor ‘schijt je rijk’. En ik kom wat verder tussen een luid claxonnerende autokaravaan: een Turkse bruiloft…

Limburgers komen graag samen om te feesten, te smullen, te spelen of te genieten van muziek en dans. En overal vinden we daarin gebruiken en rituelen. Dat is ons erfgoed: praktijken van vroeger, die we vandaag actief beleven, en graag willen doorgeven voor de toe­komst. Ons erfgoed zit ook in verhalen en liederen, in het werk van ambachtslui, kwekers, natuurbeschermers en kunstenaars.

Erfgoedproject ‘Beleving’

Met het project BELEVING brengen we 100 levende gebruiken en tradities in Limburg in kaart en beeld. Het gaat over gewoonten en praktijken uit het leven van alledag, van jonge en oude Limburgers, van hier en van ginds, in dorpen en steden. We verzamelen, beschrijven en/of filmen deze tradities en gebruiken en brengen ze in de belangstelling.  In het project Beleving werken een tiental organisaties samen: de twee Limburgse erfgoedcellen Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, ECRU, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, Bokrijk, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie, Avansa Limburg, Haspengouw TV, de Hasseltse heemkring Vaart en het Limburgs Volkskundig Genootschap.

Doe mee

Wil jij graag meewerken als reporter, om dergelijke tradities te gaan bekijken en te beschrijven in woord en beeld, laat het ons weten via [email protected]

Voor je werk als reporter krijg je een handleiding en info over de traditie die je gaat verslaan met data, plaats en contactpersonen. Verder krijg je een vrijwilligersvergoeding van 3 * 30€ voor het werk, en je eventuele onkosten worden terugbetaald. En we zorgen voor verzekering. Van jou verwachten we een uitgeschreven verslag met enkele foto’s. 

Ben jij trekker of lid van een team dat een gebruik in ere houdt, telkens weer organiseert of uitvoert, iets waar jullie fier op zijn? Aarzel dan niet ons te contacteren via [email protected] 

In deze trailer  krijg je alvast een idee wat we bedoelen met levende gebruiken en tradities. Het gaat over gewoonten en praktijken uit het leven van alledag, van bleke en donkere Limburgers, over jong en oud, van hier en van ginds, in dorpen en in steden.

In deze reportage stelt projectcoördinator Pieter Neirinckx het initiatief voor én maken we kennis met “Smigus-dyngus’. Witold Pasternal geeft tekst en uitleg bij deze bijzondere traditie, die ook bij de Poolse gemeenschap in Limburg erg populair is.

Het Limburgs Volkskundig Genootschap verzamelde een tiental organisaties die in Limburg bezig zijn met erfgoed en volkscultuur. Wie deze partners zijn kan je hier lezen.
BELEVING is een letterwoord en staat voor BEelden van LEvende Volkscultuur In Nieuwe Gedaanten. De projectbeschrijving vind je hier.

BELEVING is door het Vlaamse ministerie van Cultuur goedgekeurd en gefinancierd, naast de inbreng van de partners.

IN DE MEDIA

Klik op de afbeelding om de reportage te beluisteren.

Klik op de afbeelding om het nieuwsitem te lezen.

Volg het project Beleving op

Bezoek onze instagrampagina.

instagram-pagina Beleving

Bezoek onze facebookpagina.

Facebook-Beleving