De Grenadiers van Montenaken

Simon Vinck en Wilfried De Vuysere.

Ontstaansgeschiedenis

De grenadiers van Montenaken, zoals ze nu bestaan, zijn in 2012 opgericht door de huidige voorzitter, Wilfried De Vuysere.

Wilfried was tijdens zijn militaire dienst in 1964 grenadier en van 1969 tot 1974 was hij dienstdoend carabinier. Nu zijn Grenadiers en Carabiniers samengevoegd tot één korps dat in de kazerne van Leopoldsburg zijn thuisbasis heeft.

Na zijn militaire loopbaan begeleidde Wilfried de plaatselijke vereniging van oud-strijders van Kortijs, Niel, Vorsen en Montenaken (de westelijke kerkdorpen van Gingelom). Deze vereniging vormde in feite een onderafdeling van de NSB (Nationale Strijdersbond). De oud-strijders zagen met lede ogen aan dat er nog maar weinig of geen publieke aandacht was voor de herdenking op 11 november. Nieuwe ideeën waren dringend aan de orde.

De muzikanten van de Grenadiers van Montenaken.
De grenadiers van Montenaken, samen met een delegatie van de collega's uit Ieper.

Nieuwe wind

Wilfried vatte het idee op om uniformen te lenen bij de Carabiniers-Grenadiers te Leopoldsburg. Hij kreeg er aanvankelijk zes. Dit waren uniformen van grenadiers zoals deze uit WOI. Zes mannen van Montenaken droegen deze uniformen toen ze mee opstapten tijdens de herdenking in 2012. Zo werden“De Grenadiers van Montenaken” een feit. De vereniging had succes en het publiek kwam jaar na jaar talrijker naar de herdenking van de gesneuvelde soldaten. Wilfried tracht elk jaar een ruwe telling te doen en als hij het publiek van alle dorpen optelde, komt hij voor de COVID‑19-pandemie gemakkelijk aan 600 mensen.

Uniform en muziek

De vereniging kon in Leopoldsburg niet blijven vragen naar uniformen. De eigen garderobe diende uitgebreid te worden. Men kocht een zevental rode (Britse) grenadiers uniformen aan en men liet er nog zes Belgische (blauw met rode streep in de pantalon) bijmaken. Het kenmerkende aan deze uniformen zit in het hoofddeksel. Oorspronkelijk waren de “berenmutsen” met zwarte berepels bedekt. Nu kiest men voor zwart namaakbont.

Op dit moment tellen de grenadiers van Montenaken 38 leden. Leden die verhuizen blijven toch lid en komen trouw naar de oefensessies. De grenadiers stappen niet enkel op met vlaggen. Ondertussen telt de vereniging ook veertien muzikanten onder haar leden: drie zware trommels, zes lichte trommels, één piccolo, twee dwarsfluiten en één klarinet. Sommige muzikanten zijn lid van de plaatselijke harmonie Sint-Cecilia en Hoger-op Mielen. Tijdens de optocht wordt de mars van de Britse grenadiers gespeeld. Deze is in uitvoering makkelijker dan de mars van de Belgische grenadiers.

Optocht in Ieper in 2022.

Over de taalgrens

De kernactiviteit van de vereniging omhelst een mooie herdenking organiseren op 11 november. Gingelom telt elf kerkdorpen en elk jaar doet men vijf kerkdorpen aan zodat alle kerkdorpen om de drie, vier jaar aan de beurt geweest zijn. Mooi detail: de Grenadiers treden ook op over de Waalse taalgrens. De uitbater van hun vast vergaderlokaal – de cafétaria sporthal Montenaken – was bevriend met de voorzitter van de nabijgelegen, Waalse gemeente Cras-Avernas. Hij vroeg of de Grenadiers ook daar wilden opstappen in de avondviering van 10 november.

De jongste grenadiers brengen de bloemen aan.

11 november-viering

De optocht wordt ingeleid door de plaatselijke harmonie die postvat bij het monument. Dan komen doedelzakspelers van de ‘Blended Tartans’ in de optocht, gevolgd door de grenadiers. Langs het parcours van de optocht staan veel toeschouwers. Bij het monument hebben de officiële vertegenwoordigers van het gemeentebestuur (burgemeester & schepenen) postgevat. Er worden bloemen neergelegd en de namen van de overleden soldaten worden afgeroepen door grenadier Marc Meirens. Daarna vertrekt de hele parade weer stoetsgewijs. De favoriete muziekstukken tijdens de huldiging zijn: de Last Post, Highland Cathedral, Te Velde en de Brabançonne ter afsluiting.

De toekomst is verzekerd.

Na de parade wordt de dag feestelijk afgesloten met een receptie voor veel genodigden, gevolgd door een diner voor de leden met hun partners. In 2022 waren er 86 inschrijvingen.

Om de parade mooi en ordelijk te laten verlopen zijn er tweemaal per jaar een reeks van zes oefensessies. De oefensessies in oktober worden uiteraard het talrijkst bijgewoond. Zij vinden telkens plaats op zondag 9.30 u. Bij de grenadiers stappen een majoor (voorzitter), een eerste luitenant en een onderluitenant mee. Zij zorgen ervoor dat de groep goed aangestuurd wordt op het marcheren.

Simon Vinck is ondervoorzitter van de Grenadiers en tevens voorzitter van de plaatselijke harmonie St.-Cecilia. Dit zorgt voor een vlotte samenwerking tijdens alle voorbereidingen. Kortom de hele herdenking bevordert de sociale cohesie in de gemeente Gingelom. Mooi sociaal detail: elk jaar passeert de parade bij manier van oefening aan het woonzorgcentrum Ocura te Montenaken. De bewoners appreciëren dit moment enorm.

Special events

2021: bezoek aan het monument ‘Het Graf van de Onbekende Soldaat’ te Brussel met optocht door de straten van Brussel. Ongeveer honderden toeschouwers kwamen toegestroomd zodra de muziek weerklonk. Een flinke delegatie van de harmonie Sint-Cecilia (Gingelom) stapte mee op. De vereniging kreeg die dag ook de kans om de oorspronkelijke kazerne van de Grenadiers en het Oorlogsmuseum in Brussel te bezoeken.

2022 (2020 werd door de COVID-19-pandemie uitgesteld): herdenking van de in 1940 neergeschoten Belgische piloot Brel te Montenaken. Dertig familieleden van over heel de wereld kwamen naar deze viering. Ondanks het feit dat de aanwezige familie en vrienden deze man nooit persoonlijk gekend hebben, waren ze toch emotioneel onder de indruk tijdens het evenement.

2022 (25 september om 20 uur): Last Post plechtigheid onder de Menenpoort te Ieper verzorgd, in samenwerking met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Gingelom.

Wilfried en Yvette, gepassioneerde bestuurders

Bestuur

Samengesteld uit veertien personen waaronder de voorzitter Wilfried De Vuysere, de ondervoorzitter Simon Vinck, en twaalf andere bestuursleden waaronder ook drie vrouwen. Het bestuur is zeker op zoek naar nieuwe leden (mannen en vrouwen). Wie interesse heeft om mee te stappen in uniform als ‘soldaat’, als muzikant of als sympathiserend lid is welkom. Iedereen is welkom!

Interview op 10 november 2022 door Helene Sanen met Wilfried De Vuysere (voorzitter) – gepensioneerd majoor SBH.
Contact: Molenbergstraat 1 bus 2 3400 Landen
Tel: 011/88 71 81 – 0496/ 45 34 46 [email protected]

Tijdens de opgeluisterde eucharistieviering op elf november stelde de priester de volgende vraag: “Wilden de gesneuvelden helden zijn? Neen, zij vochten voor vrede. Als we hen echt willen herdenken en eren moeten we ons allen, elk op zijn eigen plekje en met eigen mogelijkheden actief inzetten voor vriendschap en vrede!”

Bekijk hier het filmpje : https://fb.watch/iFZs7_9Lpq/

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap