Bierbakkenmuur in Meeuwen

Op de dag van hun huwelijk, terwijl Dave en Margit van de trouwzaal in Meeuwen naar de feestzaal in Bree reden, hebben hun vrienden in een mum van tijd een muur van 280 bierbakken vol lege flesjes Cristal Alken gebouwd waarmee ze de woning van Dave en Margit volledig afsloten. Dave en Margit hadden zich wel aan iets verwacht bij hun huwelijk; ze hadden al voorzorgen genomen zodat niemand in hun huis zou binnen geraken.  Maar dat ze zelf niet meer zouden binnen geraken hadden ze niet verwacht.

Zo dringt de boodschap op het trouwfeest door.

Toen ze op hun trouwfeest foto’s kregen van de muur waren ze wel verrast.  Gelukkig moesten ze die nacht niet binnen geraken, hun camper stond naast de feestzaal, klaar voor de nacht en klaar om op vakantie te vertrekken. Enkel de kleren moesten nog gewisseld.

Dus zijn ze ‘s anderendaags rond 10u vol goede moed begonnen een het afbreken van de muur voor hun huis. Eerst konden ze hun inrijpoort los maken via een V-vormige opening in de muur. En dan konden ze de muur helemaal afbreken en de bakken vol leeggoed veilig binnen hun afsluiting stapelen, met de hulp van hun drie kinderen. Er was hun namelijk geseind dat er nog geld kon zitten in sommige flesjes! In de late namiddag konden ze dan eindelijk gerust op vakantie vertrekken.

Stevig transport voor 280 bakken.

Dave heeft acht voetbalvrienden die vroeger samen sjotten. Hun compagnie,die ontstaan is uit het vroegere voetbalgebeuren, is in de loop der jaren uitgebreid tot een 40-tal, met lieven, vrouwen en kinderen die inmiddels tussen 5 en 20 jaar oud zijn.. Deze club heeft het plaatsen van de bierbakkenmuur in alle stilte voorbereid. Met een grote aanhangwagen hebben ze twee paletten lege bierbakken kunnen kopen in een drankenhandel die hen welgezind was: 280 bakken voor een totale leeggoed waarde van €1260.

Start van de snelle interventie.

Op de trouwdag in juli 2023 waren ze allen om 14u aanwezig op de trouwceremonie in het gemeentehuis. Nadien hebben ze in een blits tempo de muur gebouwd: alles stond verdekt klaar, en samen met wat vrienden van de jongere generatie is de muur gebouwd in een goed half uur. Het was warm die dag (25°C) en dus hadden de mannen reserve witte feesthemden bij om nadien snel en proper naar de feestzaal te rijden, waar ze niet veel te laat aankwamen en moeite hadden om hun plezier te verbergen.

De inspiratie voor de bierbakkenmuur kwam van een gelijkaardige versiering voor een 40-jarige in Meeuwen, een tijdje voordien. Ook in kranten hadden ze al dergelijke muren gezien, maar niet zo groot! Het was ook duidelijk dat het leeggoed van Cristal Alken moest zijn, het voorkeur bier van Dave. Op dit punt hebben de Jupiler-liefhebbers in de club moeten toegeven, maar de discussie over het beste bier blijft Leven. Cristal heeft natuurlijk een streep voor want het bier is ontwikkeld in Meeuwen, vooraleer het in productie ging in Alken. En dat is belangrijke achtergrondinformatie voor Dave, die verantwoordelijke voor evenementen is van de gemeente Oudsbergen, waartoe Meeuwen behoort.

De muur is klaar.

Gedurende het trouwfeest met familie en de vriendengroep kregen Dave en Margit een bord met afbeeldingen van een tennisveld en een atletiekpiste (hun hobby’s), afgezoomd met geldstukken van 2 Euro. Alles bijeen een mager trouwcadeau. Maar toen kwamen de foto’s van de bierbakkenmuur tevoorschijn, en wisten ze dat de vriendenclub meer geld verzameld had voor trouwcadeau’s. De rest van het geld na de aankoop van de bierbakken zat ergens in bierflesjes. Na de huwelijksreis/vakantie hebben ze samen met ouders en kinderen een halve dag gespendeerd om alle 6720 lege flesjes na te kijken, en er soms een briefje van 5 Euro uit te vissen. Dat was een zwaar onderbetaalde karwei, tot groot plezier van de vriendengroep.

De volledige bouwploeg.

Voor de duidelijkheid werd de tekst ‘Just married’ op de muur aangebracht, zo waren de buren ook mee. Iedereen vond het ludiek, het werd een vrolijk gespreksonderwerp in de buurt. Nog vele maanden hoorden ze mensen zeggen ‘dat zijn die van de bierbakken’ of kregen ze de vraag: waren de bakken vol, dan komen we ene drinken?

Margit en Dave vonden het wel plezant ondanks de ongemakken. Ze waren alvast tevreden dat de bende niet in hun huis is binnengedrongen… En over de financiële opbrengst. Ze hebben 110 bakken kunnen verkopen aan een andere club die deze traditie ook wilde gebruiken. De rest van de bakken mochten ze mooi gestapeld plaatsen bij een café in de buurt, waar de drankenhandelaar het leeggoed mooi meenam en terugbetaalde.

 De traditie wil dat een voortuin versiering een after-party verdient. Dave en Margit voorzien alvast een tuinfeest met volle bakken Cristal op de eerste huwelijksverjaardag in 2024. Dan zullen ze samen met de bende de goede herinneringen aan de stunt vieren, met de foto’s en filmpjes van het evenement.

Gesprek door Luk I met  Dave S. en Margit J. op 11 nov 2023 in Meeuwen

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap