“Straten versieren Borgloon - Tongersesteenweg”

Kernteam met hun bloemenframe voor de zomer

Sinds 2005 onderhoudt een team van buren de traditie om een stuk van de Tongersesteenweg in Borgloon te versieren,vanaf huisnummer 2 tot en met huisnummer 189. Zij doen dit rond vijf vaste periodes in het jaar:

  • Rond carnaval krijgen alle lichtpalen een tros van 21 ballonnen in de typische carnaval kleuren (groen-geel-rood). Bovendien krijgt elke deelnemer nog drie ballonnen om aan de huisgevel te bevestigen. Aan elke deelnemer wordt ook gevraagd om de carnaval vlag uit te hangen.
  • Een maand voor Pasen wordt een zelf geknutselde paasversiering aangebracht bij elke voordeur. De versiering heeft de vorm van een ei versierd met bloemen, lint en paaseitjes. Deze versiering blijft hangen tot en met de zondag na Pasen. Dan viert men in Borgloon kermis.
paasversiering
  • Vanaf mei en tot in de zomer is het bloementijd. Tot en met 2023 bestelde het buurtcomité in januari bloempjes bij de Provinciale tuinbouwschool PIBO (Tongeren). Deze werden dan in hangkorven uitgeplant in mei. Zodra het weer het toeliet werden deze hangkorven met afhangende bloemen aangebracht aan de gevels. Maar de laatste jaren kregen deze bloemetjes niet overal het nodige water. Daarom besloot men om het vanaf 2024 te proberen met kunstbloemen. Gustaaf en de helpers zijn zeer handige mannen die tijdens de afgelopen winter houten frames in elkaar knutselden voor elk deelnemend huisgezin. Die frames met kunstbloemen liggen reeds klaar in de kelder en zullen in mei aan de gevels verschijnen. Deze versiering hangt het langst, want ze wordt pas half september weer netjes opgeborgen voor het volgende jaar.

In de herfst staan de herfstkleuren in de kijker. Weer komt er een bloemstuk aan de voorgevels te hangen. Vroeger heeft men in de herfstperiode afwisselend gewerkt rond het thema “wijnfeesten” of “fruitfeesten”. Maar het werd steeds moeilijker om versiering te vinden rond die twee thema’s. Daarom is de keuze voor het ruimere thema herfstversiering gemaakt.

Na 6 december komt het laatste jaarthema aan bod: kerst en nieuwjaar. Alle deelnemers hebben een elektrische lichtkrans die bovenaan de gevel wordt aangebracht. De bewoners voorzien een aansluiting op het elektriciteitsnet. Zij spreken af met de buurt op welk tijdstip van de dag de lichtjes aangestoken en weer gedoofd worden. Dat geeft een mooi knaleffect tijdens de donkere dagen. Elke voordeur krijgt eveneens een mooi versierde kerstkrans aan of langs de voordeur. Bovendien krijgen de tussenliggende lichtpalen ook nog een kerstversiering.

Tegenover huisnummer 65 bevindt zich een kapel, die momenteel een renovatie ondergaat. Van deze kapel maakt men in de kerstperiode een blikvanger: aan weerszijden wordt een grote, prachtig versierde kerstboom geplaatst.

De kerstversiering verdwijnt pas na Driekoningen weer uit het straatbeeld.

Hoe is het begonnen?

Zowat 20 jaar geleden was nogal gebruikelijk om bij Jeannine en Gustaaf gezellig te gaan buurten op lange, warme zomeravonden. Daar groeide in 2004 het idee om hun stukje van de Tongerstesteenweg wat op te fleuren. Die allereerste keer werkte het team met levende zomerbloemen. Dit bleef zo tot men in 2023 besloot om kunstbloemen te gebruiken.

Sponsoring

Net als alle andere verenigingen van de gemeente Borgloon krijgt het buurtcomité 100 euro per jaar als subsidie. Elk deelnemend huisgezin betaalt per jaar 20 euro om de kosten te dekken.

Opvolging

Gustaaf en Benoit merken op dat jonge huisgezinnen minder belangstelling hebben voor hun traditie, vermoedelijk vanwege hun drukke gezinssituatie.

Hun doelstelling is tweeledig: de straat opfleuren en de buurtbewoners bijeenbrengen. Als hun straat er weer mooi uitziet, geeft dat bij iedereen voldoening. Maar als zij na het werk samen een koffie of een borrel drinken, dan is er echte gezelligheid en samenhorigheid!

interview op 11 maart 2024 door Hélène Sanen met Benoit Wathion en Gustaaf Colemonts

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap