Jaarlijks trekt op de avond voor de eerste mei een prachtige stoet door Hasselt om de winter te verbannen en de lente te verwelkomen. De stoet wordt voorafgegaan door een beiaardconcert en eindigt op de Grote Markt met een mooi gevuld feestprogramma.
Een eeuwenoude traditie
Deze traditie wordt sinds mensenheugenis doorgegeven. De oudste vermelding gaat terug tot 1538. J. Grauwels vermeldt in zijn ‘Kroniek van Hasselt’ (1982) dat op de dag voor 1 mei ’s morgens 64 edellieden uit het kasteel van Kuringen al trommelend vertrokken om 3 eiken te halen uit het Herckenrodebos. Ze plaatsten die dan in Herckenrode, Kuringen en Hasselt. De dans om de Meiboom is een traditie die misschien teruggaat tot de Keltische cultuur. Sinds midden 16de eeuw organiseerde de Rethorica kamer ‘De Rode Roos’ het Mei-avondfeest. De Roode Roos verzamelde aan de Reddelberg (het dorp) te Hasselt en zong er het mei-liedje in het gezelschap van de mei-graaf en meikoningin. De mei-graaf veroordeelde de winter tot verbranding terwijl de meikoningin de nieuwe lente aankondigde en enkele prominenten uitnodigde de meiboom recht te trekken.
Ook in 2023 een mooi gevuld programma
In de late namiddag van 30 april 2023 startte de meiavond viering met een beiaardconcert op de Grote Markt door de stadsbeiaardier Kenneth Theunissen in samenspel met dwarsfluitspeler Jan Mertens. Dit concert werd gevolgd door een optreden van percussieband ‘Beat me up Scotty’.
Intussen stelde de stoet zich op aan de Reddelberg bij het bronzen beeld van Hendrik Van Veldeke, Hasseltse volksdichter van de 12de eeuw.
Jan De Belleman die vol enthousiasme dit Hasselts festijn aankondigde, liep de stoet voorop in zijn herenkostuum met groene das. Hij werd vergezeld van enkele ceremoniemeesters, de ‘Garde Civic’ en een aantal gilden waaronder die van de Hasseltse speculaas en de Confrérie van de Hasseltse jenever. Verder liepen er reuzen mee in deze Meiavondstoet, de vendelzwaaiers van Die Landouwe, volksdansgroep het Klompke en enkele notabelen. De mei-graaf, vergezeld door de veilmannen van Wimmertingen en De Banneuxkes en de meikoningin sloten de stoet af.
De stoet trok over de Groene Boulevard, de Demerstraat en de Hoogstraat en werd op de Grote Markt verwelkomd door het Koninklijk Feestcomité. De Mei-graaf startte met zijn toespraak waarin hij de winter veroordeelde tot verbranding. De veilmannen brachten deze verbranding samen met de heksen van de heksenfeesten ten tonele onder belangstelling van vele toeschouwers. Hierna werd de lente feestelijk ingehaald door de Meikoningin. Uiteindelijk werd de meiboom door enkele prominenten en onder toezicht van het Koninklijk Feestcomité van de stad en de Rederijkerskamer De Rode Roos opgericht.
Dat liep dit jaar spijtig genoeg fout: de meiboom zwenkte en viel neer, en enkele leden van de Banneuxkes geraakten gewond. Het Belang van Limburg schreef hierover:
“In overleg met de organisatoren hebben we beslist om de festiviteiten stop te zetten”, legde burgemeester Steven Vandeput (N-VA) uit op het podium. “Dit is niet de manier waarop we de mei-avond willen vieren. Dit jaar zal er dus geen boom staan en ook het meiliedje is niet gezongen. Normaal worden de mensen na afloop getrakteerd om de zomer te begroeten. Dit keer hebben we beslist om toch een jenevertje en speculaasjes aan te bieden, maar dan eerder om even te bekomen.”
Het Hasselts Meiliedje zou normaal gebracht worden door het koor Sint Quintinus samen met de Hasseltse Harmonie. Volgend jaar beter!