Wie vandaag in Limburg bij een bakker binnenstapt vindt er een ruime keuze aan vlaaien. Dat gaat van zwarte pruimenvlaai tot fruitvlaai met kiwi, banaan, ananas en slagroom. Er worden al sinds meer dan 800 jaren vlaaien gebakken, niet alleen in Limburg. Iedere streek had zijn eigen bereidingswijzen, ook in Limburg was dat zo.
In de loop der tijd, wanneer er nieuwe technieken werden ontdekt en wanneer de maatschappij veranderde evolueerden ook de bereidingswijzen voor de vlaai. En met de tijd werd ‘Limburgse vlaai’ een begrip dat gekend is tot ver buiten de provinciegrenzen.
Vroeger werd er enkel gebakken voor speciale gelegenheden. Voor de vlaaivulling gebruikte men seizoensfruit zoals bosbessen, braambessen, stekelbessen, rabarber e.d. Buiten het seizoen was er gedroogd fruit of rijstpap als vulling. Later, met de uitvinding van de weckpot en de conserven, werd de keuze groter. Maar het is pas vanaf de jaren zestig dat men vlaai is gaan garneren met vers fruit en slagroom.
Nieuwe bereidingen, zoals smurfenvlaai met veel slagroom en witte chocoladeschilfers, werden populair. Strikt genomen beschouwt men de vernieuwingen van de laatste decennia niet echt als Limburgse vlaai. Authentieke Limburgse vlaai wordt gebakken op traditionele wijze. Lees hierover het kaderstuk ‘Aanvraag erkenning als streekproduct’.
Thuisbakken gebeurt vandaag enkel nog als hobby. Voor een vlaai gaan we naar de bakker, de warme bakker, maar er zijn ook enkele goede industriële bakkers. In de meeste dorpen is er nog wel een bakker, maar het aantal groeit niet meer. Bestaande bakkerijen worden wel groter en beter.
Bakker is een harde stiel met hoge instapkosten, met daarenboven veel en moeilijke werkuren. De opvolging is daardoor niet altijd verzekerd. Daarnaast is er de concurrentie van de supermarkten met hun dumpingprijzen. De bakkers gaan deze concurrentie aan met authentieke producten en bereidingswijzen, en met hun liefde voor het vak. Sommige bakkers kiezen ervoor te werken met een kleiner assortiment. Daardoor kunnen zij focussen op een hogere kwaliteit en blijven er minder onverkochte producten over. Het kleinere assortiment wordt gecompenseerd door een regelmatige variatie in het aanbod.
Vanaf 22 januari is de Limburgse vlaai een officiëel door Europa erkend streekproduct.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/15/limburgse-vlaai-door-europa-officieel-erkend-als-streekproduct/#:~:text=Limburgse%20vlaai%20zal%20vanaf%2022,die%20overtreedt%2C%20riskeert%20een%20boete.
Hieronder de link naar de korte dialoog ‘Slim’, met daarin een kleine aanvulling over de historie van de Limburgse vlaai:
https://www.janad.nl/post/_slim
Groeten en blijf ze bakken, Janad
Korte dialogen voor tijdens het neuspeuteren, cartoons en meer…
http://www.janad.nl