De grootste zonnebloem van Meldert

Jaarlijks houdt Danny Lemmens, een 63-jarige gepensioneerde bouwvakker uit Meldert (Lummen) een tuinfeestje met een vijftal buren.  Vijf jaar geleden daagde hij zijn vrienden uit om een zonnebloem te kweken die hoger zou groeien dan de zijne. Op TV en in de krant was er ook al wel eens een grote zonnebloem te zien geweest, en dat voedde de uitdaging. En de verliezer met de kleinste zonnebloem moest zorgen voor het jaarlijkse feestje!
 
Die uitdaging liep uit de hand, ook andere inwoners van Meldert wilden meedoen aan het zonnebloemenkampioenschap. Sinds drie jaar neemt Danny daarom na de bloei zaden van zijn hoogste zonnebloemen, en levert die aan alle gegadigden. Die maken zich kenbaar via de facebookgroep “ge zijt van Meldert als…” met 1200 leden.  De liefhebbers kunnen zaadjes van Danny’s zonnebloemen afhalen in de dorpswinkel, of in het dorpscafé ‘de Nachtmis’ tegenover de kerk. Begin 2023 waren er een dertigtal bestellingen. Danny vult de enveloppes met heel wat zaden, en die gaan ook verder, zelfs buiten Meldert naar familie en vrienden van de bestellers. En zo geraakte gans Meldert en omgeving in de ban van hoge zonnebloemen, en van de uitdaging om Danny te verslaan. Aan deze wedstrijd is geen prijs verbonden, enkel de eer telt.

De kanshebbers

Danny is natuurlijk niet van zero begonnen. Hij is een ervaren hovenier, hij kweekt meer dan 70 soorten tomaten en veel bloemen. Hij gaat nooit lang op vakantie en kan dus steeds water geven als dat nodig is, zelfs bij de buren, die toch concurrenten zijn in de zonnebloemwedstrijd.

Danny snijdt zijn zonnebloemen af in de herfst na de bloei, zodra de vogels de zaden komen pikken. Hij laat de bloemen drogen in de zon, en bewaart de beste zaden goed gedurende de winter. Wat overblijft is voor de vogels.  Zodra de lente zich aankondigt begint het werk voor het nieuwe tuinseizoen. Danny zaait zijn beste pitten in potjes voor eigen kweek, de rest verdeelt hij in enveloppen voor de liefhebbers-concurrenten. Na het ontkiemen plant Danny zijn zonnebloemplantjes uit bij zijn composthoop, daar groeien ze het best. Verder zorgt Danny voor extra bemesting met in water opgeloste kippenmestkorrels. Vroeg zaaien helpt niet altijd, want vorig jaar was een deelnemer een maand later begonnen, en toch eindigde die hoog na een snelle inhaalgroei.

Danny plaatst een houten stelling rond zijn hoogste planten, die steun hebben ze nodig. En verder zet hij een streepje op 4m hoogte, om niet steeds te moeten meten vanaf de grond. De zonnebloemen zijn meestal volgroeid tegen Meldert kermis, half september. Verschillende deelnemers geven de hoogte van hun grootste zonnebloem door op facebook. Dit jaar was Danny weeral winnaar, met een plant van 4,70 meter; niemand in Meldert kon hem tot nog toe verslaan… Zijn grootste plant had zelfs drie bloemen, een wonderlijke speling van de natuur.  Maar de concurrentie groeit, en ook de uitdagingen. Danny ontving reeds foto’s van een Nederlandse zonnebloem van 7m19 en een Duitse van 9m17

Goed toeven naast de composthoop.

De wedstrijd tussen de vijf vrienden, en hun jaarlijks feestje, blijven bestaan. De concurrentie die sinds 2020 gegroeid is in gans Meldert is een uitvloeisel, een spontane beweging. Zo ontstaan tradities… Danny heeft in het dorp een extra reputatie gekregen, ze noemen ze hem weleens lachend ‘onze zonnebloemkoning’. Bij zijn huis loopt een wandelpad, en van daar komen wandelaars geregeld kijken naar de indrukwekkende zonnebloemen. Ook fietsers houden weleens halt. Misschien moet Danny een open tuindeur-dag gaan houden in de toekomst? Zelfs de burgemeester van Lummen heeft met enige fierheid de contactgegevens van zijn zonnebloem-kwekende inwoner doorgegeven aan Radio 2. Ook Het Belang van Limburg berichtte al over deze nieuwe traditie in Meldert. TVLimburg en VTM namen ook reeds contact, maar door allerhande omstandigheden hebben er nog geen cameramannen rondgelopen in Danny’s tuin.

Winnaarskoppen samen.

Wat begon als een uitdaging onder vrienden is een flink uit de hand gelopen hobby geworden. Meldert rekent op Danny voor zijn superzaadjes, maar zaden van buitenaf zijn ook toegelaten. Uiteindelijk telt alleen de bereikte hoogte. Dit concurrentiespel heeft geen doel, maar het zorgt wel voor sfeer en gespreksstof in het landelijke gehucht Meldert. En daar mag Danny terecht van genieten. Hij wacht ook nog altijd met plezier op de dag dat hij onttroond zal worden. Danny geniet er ook van dat de zonnebloemcompetitie open staat voor iedereen, en er allerhande deelnemers zijn, jong en oud. Zelfs kinderen hebben de microbe te pakken en kweken, met de hulp van hun ouders.

Danny weet niet of er gelijkaardige competities bestaan op andere plaatsen. Misschien kan Meldert zich ooit meten met andere dorpen .

Interviewer door Luk Indesteege op 15 november 2023  in dorpscafé De Nachtmis te Meldert met Danny Lemmens
Meer info: [email protected]
GSM-nummer  0477 900 525

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap