Het Evermarusmysteriespel in Rutten

Het Evermarusmysteriespel in Rutten

Wanneer

01/05/2024    
10:00 - 16:00

Waar

Rutten
Rechtstraat 1, Rutten, 3700

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Op 1 mei 2024 wordt het Evermarusmysteriespel weer opgevoerd in Rutten, deelgemeente van Tongeren.
Hoe verloopt het verhaal ?
Evermarus – een Friese edelman – trok rond het jaar 700 met zeven metgezellen naar Compostela. Op de terugweg werden ze in Rutten door ‘Hacco’, ‘een christenhater’ en zijn bende vermoord.
In de 10e eeuw werd het graf van pelgrim Evermarus teruggevonden, werd hij heilig verklaard en bouwde men in Rutten een kapel op de plaats van de moord. Een cirkel van acht bomen verwijst naar de acht vermoorde pelgrims. Sindsdien wordt Evermarus in Rutten vereerd en wordt in een martelspel de moord op de pelgrims uitgebeeld.
Voor de spanning wordt er wat toegevoegd aan het verhaal: er is één pelgrim die ontsnapt en dan volgt er een spectaculaire achtgervolging.

Op 1 mei trekt na 10 uur de processie door het dorp met pelgrims en alle spelers van het mysteriespel, inclusief de kleurrijke roversbende te paard.
Om 14u begint op de ‘heilige weide’ het Evermarusspel. Er zijn geen zitplaatsen (men staat of zit rond en op de weide). De dorpsbewoners zijn de acteurs en volgens strikte regels gaan de rollen over van vader op zoon of dochter. Twee ‘wildemannen’ leiden het verhaal in. Acht Ruttenaren spelen de pelgrims en acht engelen waken over hen. Andere Ruttenaren nemen te paard de kleurrijke rol op van roofridder Hacco en zijn trawanten, de Haccouren. In soms opzienbarende lijf-aan-lijfgevechten moeten de pelgrims het onderspit delven.
Het is een spannend gebeuren, volks en met eerbied voor ‘hun heilige’. Want met respect voor het verleden waakt men over het originele, oude recept
Het Evermarusspel is ook opgenomen in het project Beleving.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap