Sint Marcusprocessie in Mal-Sluizen (Tongeren)

Wanneer

27/04/2024    
18:30 - 21:30

Waar

Mal-Sluizen
In Het Hofken 1, Tongeren, 3700

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Op zaterdag 27 april heeft de 35ste Marcusprocessie met tractorenzegening plaats, georgansieerd door de Landelijke Gilden van Mal en Sluizen.
Na de eucharistieviering in de Heilige Kruiskerk te Mal om 18u30 vangst de tractorprocessie aan met een zegening van de velden.
Aan de Banneuxkapel worden de tractoren gezegend. Tijdens en na de processie kan men een bezoek brengen aan de feessttent in de Rosbergstraat voor een< drankje en een hapje. Geschiedenis: In 1986 nam de Landelijke Gilde van Mal - onder impuls van Pastoor Praats het initiatief om de Kruisdagen te herwaarderen, alhoewel het feest van de evangelist Marcus niet hoort tot de Kruisdagen, de drie dagen voor Onze-Lieve-Heer Hemelvaart. Bij die Kruisdagen werd vroeger in processie - na de vroegmis - te voet en al biddend door de straten gestapt om een goede oogst te bekomen. Dit naamfeest heeft wel dezelfde betekenis. Op dit feest zegent men ook de velden voor een goede oogst. Door deze Marcusprocessie wil de Landelijke Gilde van Mal en Sluizen de hedendaagse land en tuinbouw in de kijker stellen. Aanvankelijk kwam er slechts een bescheiden respons op dit initiatief. Aan de eerste editie namen 17 tractoren deel, maar van jaar tot jaar groeide het aantal deelnemers. Bij de 21ste editie waren dat reeds 462 tractoren.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap