De verkiezing van de ‘beste fruittob’ in Sint-Truiden

Op zondag 24 september 2023, tijdens de jaarlijkse Fruitmarkt, werd in Sint-Truiden de prijs voor de ‘beste fruittob’ uitgereikt.

Sinds haar oprichting in 1975 zet de ‘Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie’ via allerlei acties, wedstrijden en manifestaties het Haspengouws fruit en de regio in de kijker en promoten ze dat fruit als een kwalitatief, gezond en lekker product. De verkiezing van de beste fruittob vond in 2023 jaar al voor de 48ste keer plaats.

Fruittobben heb je in alle maten en vormen, van een eenvoudige glazen bokaal tot stenen potten.

Jos Lacroix, voorzitter van de Keizerlijke Commmanderie, legt uit: “Vroeger kon men fruit op verschillende manieren bewaren: drogen, steriliseren, confituur maken, etc. maar je kon en kan het ook opleggen in jenever, bijvoorbeeld in een tob. De deelnemers leggen  verschillende fruitsoorten op in lagen onder alcohol, waarbij ze de beste oogstperiode per soort respecteren en zo een gans fruitseizoen bezig zijn met hun fruittob.”

Daags voor de competitie brengen de kandidaten hun tobben binnen. Onmiddellijk na afsluiten van de inschrijvingen worden ze door een professionele jury geproefd, gewikt en gewogen om er de beste fruittob uit te halen. Ze worden beoordeeld op de kleur (een dieprode kleur is veel aangenamer en mooier om naar te kijken dan een bleke of lichtbruine kleur), de helderheid (troebels, wazigheden en zwevend vruchtvlees ontsieren immers de drank), het aroma (dat kan — aangenaam zijn, complex, eenzijdig, maar ook afstotend) en, last but not least, de smaak!

Deelnemers worden uiteraard gestimuleerd om er hun eigen ding van te maken, maar het reglement schrijft uiteraard wel wat regels voor, waarvan de belangrijkste is dat er enkel inlandse producten gebruikt mogen worden: Haspengouws fruit, inlandse jenever van 40° of meer, inlandse suiker en inlandse kruiden.

De publieksjury beloont elk jaar de mooiste fruittobbe met een leuke prijs.

Op zondag worden de fruittobben tentoongesteld in de stadshallen op de Grote Markt van Sint-Truiden. Het publiek mag er de mooiste uitkiezen. Tijdens dit evenement worden ook de prijzen voor de beste en mooiste fruittobben en het beste fruitgerecht uitgereikt.

De voorbije editie leverden 80 “fruittobbers” hun creatie binnen. De mooiste tob werd gepresenteerd door Els Plevoets uit Sint-Truiden, de beste fruitbereiding was de perentaart van Lea Jacobs uit Lummen en de allerbeste fruittob van 2023 werd samengesteld door Maria Cools uit Kuringen.

Met een fruittob moet je al vroeg beginnen, wanneer in juni de eerste aardbeien, kersen en bessen er zijn. Dan kan je in september de vruchten proeven van je werk. De 49ste editie van de wedstrijd wordt afgesloten op 21 september 2024 met het binnenbrengen van de fruittobben, de prijsuitreiking gebeurt op de Toeristische Dienst van Sint-Truiden op zondag 22 september.

En volgend jaar, in 2025, wordt de wedstrijd een feesteditie: dan bestaat de Keizerlijke Commanderie een halve eeuw en wordt de wedstrijd voor de beste fruittob voor de 50ste maal georganiseerd.

De voorbije editie 2023 leverden 80 “fruittobbers” hun creatie binnen. De mooiste tobbe werd gepresenteerd door Els Plevoets uit Sint-Truiden, de beste fruitbereiding was de perentaart van Lea Jacobs uit Lummen en de allerbeste fruittobbe van 2023 werd samengesteld door Maria Cools uit Kuringen.

Interview met Jos Lacroix door Pieter Neirinckx

Meer info: https://www.keizerlijke-commanderie.be

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap