Internationale paardenprocessie van Hakendover

Internationale paardenprocessie van Hakendover

Wanneer

01/04/2024    
11:00 - 16:00

Evenement type

Naar eeuwenoude traditie gaat op Paasmaandag de internationale Paardenprocessie door.
In het eerste deel van de processie wordt de stichtingslegende van de kerk uitgebeeld. In een levend retabel, dat dateert van het jaar 690. Het gerestaureerde houten retabel (jaar 1400)0404) is in de kerk de bezichtigen.
Naar bezoekersaantal is dit de derde grootste processie van België geworden. Zo werd het aantal bezoekers dat Hakendover – een dorp van 1500 inwoners – overrompeld in 2023 door de politie tussen 20.000 en 25.000 geschat. Heel wat bedevaarders komen uit Nederland, verenigd in broederschappen uit Breda, Tilburg en de Meierij-(Schijndel) sinds 1890 Hakendover als bedevaartplaats bezoeken. In die periode waren processies in Nederland verboden. Omdat Hakendover één van de weinige parochies in België is waar de kerk zelf naar de Christus, de Goddelijke Zaligmaker wordt genoemd, wensen zij aan te sluiten bij deze eeuwenoude processie.
In 2015 vierde de broederschap van Breda haar 125ste bedevaart en de broederschap van de Meierij haar 80ste bedevaart naar Hakendover. In de processie wordt het beeld van de Goddelijke Zaligmaker gedragen dat dateert uit de periode 1330-1340.
Uiteindelijk trekken duizenden bedevaarders en honderden ruiters te paard naar de Tiense berg. Daar volgt een spectaculaire paardengalop. De paarden galopperen drie toeren rond de bedevaarders. Vroeger zag men dit als een soort vruchtbaarheidsritus. Het rijden van de paarden zou de ‘vruchtbaarheid’ van de gronden bevorderen.
Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenprocessie

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap