Paaseieren ‘beschrijven’

Loeba toont trots enkele door haar beschreven Pysanky-eieren.

Loeba Rozak is in 1957 in Hasselt geboren. Haar beide ouders waren afkomstig van Oekraïne en zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd uit Oekraïne om in Duitsland te werken.  In 1945 zijn ze getrouwd in Duitsland, en ze verhuisden in 1947 naar Houthalen, waar Loeba’s vader in de mijn ging werken.

De familie Rozak hechtte ook hier veel belang aan het vieren en onderhouden van hun Oekraïense cultuur en tradities, en ook aan het deelnemen aan de Belgische cultuur en gebruiken. Loeba en haar zus Anna vonden dat zeker niet erg, want zo konden ze ‘dubbel’ vieren en genieten. Kerstmis omarmden ze bijvoorbeeld met alle plezier.

Opwarmen van de bijenwas in de kystka.
Aanbrengen van de was.

Vijftig jaar later kent pysanky nog maar weinig geheimen voor Loeba. Ze heeft een verzameling van zeker 1.000 eigen pysanky, in alle maten (van struisvogel eieren tot mini-eitjes van krielhaantjes), met diverse kleuren en met vele uiteen lopende thema’s. Ze heeft tientallen boeken over het thema en neemt jaarlijks deel aan drie tot vier tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Dit ei onderging alle kleurbaden en is klaar om afgewerkt te worden.

Bijzonder vermeldens waardig is dat meerdere pysanky-eieren van Loeba in een catalogus staan over de tentoonstelling ‘Pasen en het ei’, naast een bijdrage over Fabergé-eieren. Door het geven van workshops probeert Loeba de traditie bekend te maken en in leven te houden in ons land.

Enkele van Loeba's Pysanky-eieren kregen aandacht in de publicatie "Pasen en het ei. Van volksgebruiken tot Theo Fabergé¦ei."

Pysanky bestaat, heel beknopt omschreven, uit volgende stappen:

  1. Een ruwe indeling maken met potlood
  2. met een speciale pen (kystka) met bijenwas afdekken wat niet in een bepaalde kleur mag gekleurd worden (zie volgende stap)
  3. het ei in een verfbad onderdompelen, waarbij de niet bedekte delen die kleur krijgen
  4. het ei laten drogen
  5. stappen 2 tot 5 herhalen per kleur (van licht naar donker), tot het ei helemaal ingekleurd is
  6. het verwijderen van de was (door de was te smelten boven een kaars en af te vegen)

Een ‘simpel’ ei kan op 2 à 3 uur tijd klaar zijn (exclusief de droogtijd), maar meestal duurt dit veel langer, afhankelijk van de details en het aantal gebruikte kleuren.
Pysanky is dus een ideale winter bezigheid! Traditioneel wordt er na Kerstmis begonnen met pysanky te beschrijven, en in de maanden tot Pasen worden verschillende eieren tegelijkertijd afgewerkt.

Pysanky-eieren in allerlei formaten en ontwerpen

Pysanky wordt al eeuwenlang gebezigd in Oekraïne. Veel mensen hadden en hebben daar immers kippen en bijen, die eieren en was opleveren.  De kleurstof werd vroeger vaak zelf gemaakt van ajuinen, rode kool, spinazie…, maar dat was een tijdsintensief werkje.

Tegenwoordig gebruikt Loeba speciale verfpoeders, die ze laat overkomen uit Amerika of Canada. Want gewone verf is niet altijd even geschikt. Zelf heeft Loeba geen kippen, dus moet ze rekenen op anderen om aan eieren te geraken. Eieren in de winkel kopen kan niet, want daar staat een stempel op.

Rond de paasperiode haalt Loeba een deel van haar verzameling uit de kast en worden de eieren op verschillen- de manieren gepresenteerd. Af en toe verkoopt Loeba wel eens een ei (om met de opbrengst nieuw materiaal te kopen), maar ze vindt het heel moeilijk om afscheid te nemen van haar eieren…

In deze video reportage toont Loeba haar werk en vertelt ze erover: https://genktv.be/Tv/?p=7238
Interview met Loeba door Pieter Neirinckx (23mei2023)
Rozak Loeba 089 73 30 09
[email protected]
website : pysanky.be

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap