Het Ossenboek

Ken je een os? Iemand die 30 wordt en vrijgezel is? Organiseer een feest voor hem! Tussen 1980 en 2000 werden vooral in Limburg veel ossen gevierd. Mathieu Driessen verzamelde en bestudeerde het gebruik. De resultaten van zijn onderzoek staan in dit boek uit 2002.
De laatste jaren zijn er minder feesten; dat merk je o.a. aan de aankondigingen langs de weg. Ossen zijn er nog, maar ze komen niet meer zo frequent in beeld als in de jaren ’90. Toch staat er niets in de weg om verder ossen te vieren, want er zijn er steeds meer.
‘Het Ossenboek’ vertelt hoe je zo’n feest organiseert met familie, vrienden of collega’s: welke voorbereidingen nodig zijn, hoe je de taken kunt verdelen, welke versieringen mogelijk zijn, hoe je een ossenfeest aankondigt en natuurlijk ook hoe je de os viert. Dit boekje uit 2002 kan je  hier lezen.
Ann Driessen, dochter van Mathieu en auteur, herwerkte en actualiseerde het Ossenboek van haar vader in 2017. Informatie over dit vernieuwde ossenboek en de wijze van bestellen vind je door hier te klikken. De afbeelding is de cover van dit nieuwe ossenboek, met een foto van Nick Hannes.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap