Fierljeppen in Hamont

Fierljeppen betekent letterlijk verspringen. En niet zomaar verspringen. Bij Fierljeppen wordt gebruik gemaakt van een polsstok om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Het maken van een fierljepsprong bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk moeten leiden tot een zo groot mogelijke afstand. De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, daarna het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een uitsprong in een zandbed te landen (bron: fierljeppen.be).

Waar het indertijd eerder uit nieuwsgierigheid begon bij de leiding van KLJ Hamont, is het evenement intussen uitgegroeid tot het Belgisch kampioenschap en werd het een jaarlijkse traditie in Hamont. Op 13 augustus 2023 organseerde de vereniging voor de 34e keer het Belgisch kampioenschap. 

De videoreportage zoomt in op de sfeer tijdens het BK van 2023 en werd aangevuld met een interview met bezieler Bèr van de Schans die toelichting geeft bij het ontstaan én de spelregels verduidelijkt.

Interview door Luk De Boeck met Bèr van de Schans, proost van KLJ Hamont, en met de winnaar van het BK 2023 Bart Van Gasse.
Website: fierljeppen.be
Video gerealiseerd door haspengouw.tv

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap