Palmprocessie in Hoegaarden

Wanneer

24/03/2024    
Hele dag

Waar

Hoegaarden
Gemeenteplein 1, Hoegaarden, Brabant, 3320

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Elk jaar op Palmzondag (dit jaar is dat zondag 24 maart) gaat de palmprocessie door de straten van het centrum van Hoegarden. Dit is een stukje cultuurhistorisch erfgoed buiten Limburg, maar toch dichtbij.
In de Sint-Gorgoniusparochie in Hoegaarden wordt het gotisch beeld van Christus al sinds 1631 op palmzondag rondgedragen door de straten op de palmezel. Deze traditie wordt mede in stand gehouden door het toen opgerichte Genootschap van de 12 apostelen van Hoegaarden. De palmezel wordt gedragen door vier discipelen en wordt in de processie gevolgd door de Momboorvader en de twaalf apostelen. De apostelen dragen elk een sjerp met hun naam, hun attribuut en een umbrakel om het hoofd.

In Hoegaarden is palmzondag een hoogdag waarbij kinderen na de processie huis aan huis gewijde buxustakjes gaan verkopen. De Hoegaardiers zetten deze takjes dan in hun huis, hun auto of ergens anders ter bescherming en voor voorspoed. Gedurende de hele zondag zijn er evenementen zoals een eierenzoektochtt in het park en een kermis. Ook is er de traditionele ‘muntworp’ waarbij het gemeentebestuur vanop de pui van het sgemeentehuis snoepgoed en speeltjes gooit voor de kinderen.
Het programma ziet er uit als volgt :
9u : Hoogmis met palmwijding in de Sint Gorgoniuskerk
9u30 : 390ste Palmprocessie met de palmezel en het genootschap van XII aposteren – gebedsdienst na de processie.
10u30 : Palmverkoop en kermis en braderie
14u30 : Muntworp aan de pui van het gemeentehuis
15u : palmeierenraap in het park van Hoogaarden.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap