Over aprilvissen en andere april(dieren)grappen

Over de juiste oorsprong van het gebruik doen verschillende theorieën de ronde, maar al eeuwenlang houden mensen elkaar voor de gek op 1 april. Ook in de media werd dit in het verleden vaak gedaan. Denk maar aan de vacature voor een conciërge voor het klaverblad in Lummen (met een heuse conciërgewoning in het midden van het verkeerscomplex) of de aankondiging dat autofabrikant BMW geen knipperlichten meer zou aanbrengen op hun auto’s, want “die worden toch amper gebruikt”.

In de huidige tijden van ‘fake news’ en misleidende of foutieve informatie op sociale media lijkt het gebruik wat aan populariteit in te boeten. Enkele jaren geleden nog verklaarde de VRT dat ze met het gebruik zou stoppen.

Maar wie goed of minder goed zocht, kon toch nog heel wat Limburgse voorbeelden vinden anno 2024 in de (online) media. Ik werd er als auteur van deze bijdrage ook zelf slachtoffer van. Een voorzichtige eigen conclusie is dat er bij de aprilgrappen dit jaar opvallend veel dieren een rol speelden. Een kleine bloemlezing.

200 jaar uitgestorven vis gespot!

De vele regenval zorgde in Alden Biesen blijkbaar voor de waarneming van de ‘Silirpasunus Hesbania’. De ‘Haspengouwse riviervis’ was al meer dan 200 jaar uitgestorven gewaand…

Flamengos in de hoge kempen!

In het Nationaal Park Hoge Kempen werden wandelaars gevraagd hun honden goed aan de lijn te houden, want een koppel Europese flamingo’s zouden er zijn neergestreken om te broeden…

getrainde duiven!

Zouden die flamingo’s misschien gespot zijn door een van de vijf speciaal door politiezone Carma getrainde duiven, die uitgerust zijn met camera’s en op die manier een minder opvallend alternatief zijn voor politiedrones?

Dat everzwijnen niet altijd op een negatieve manier in het nieuws komen, bleek in het Emile Van Dorenmuseum. Tijdens de restauratie van een 19de-eeuws schilderij werden verwonderlijk genoeg everzwijnen ontdekt onder lagen verf… of was het toch een aprilvis?

Nog een leuke kwam uit de Lommelse Gazet, met de aankondiging dat er onverwachte fusieplannen waren tussen de Limburgse en Antwerpse gemeenten Lommel en Mol. Naar verluidt lazen duizenden mensen het bericht en deden meerdere van hen al voorstellen voor een nieuwe naam van de fusiegemeente.

Ikzelf en enkele andere leden van het Limburgs Volkskundig Genootschap werden ook (bijna) slachtoffer van een aprilgrap. De voorzitter stuurde ons de avond ervoor een bericht dat er in de Karperstraat in Houthalen-Helchteren (N.B.: Die straat bestaat daar wel echt) een 30-jarigen-os geplaatst is en dat we er de dag erna best wat foto’s van zouden gaan maken, voordat ie weer verdwenen zou zijn. De voorzitter zelf was niet in de buurt en zou later wel een interview gaan doen. Het was pas in de auto, met mijn vrouw langs me en twee kinderen op de achterzit, dat ik begon door te hebben dat ik gefopt was. Een andere gefopte had de batterijen van zijn camera opgeladen en klaar gelegd toen het hem daagde. Een derde ‘slachtoffer’ kwam helaas pas ter plekke tot de conclusie dat hij beetgenomen was…

Bloemlezing door Pieter Neirinckx, met dank aan Tess Vandeynse en Luk Indesteege

Oproep: heb je zelf nog leuke aprilvissen ontdekt, of werd je zelf ook slachtoffer van een goede grap? Laat het ons zeker weten!

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap