Jules Frère (1881-1937), kinderrechter te Tongeren, verzamelde en publiceerde heel wat gegevens over de Limburgse volkscultuur. Deze verhalen werden gebundeld in een driedelige studie, Limburgsche Volkskunde, die respectievelijk in 1926, 1928 en 1936 verschenen. Jaak Venken (1926-2006) ordende heel wat van dat materiaal in zijn boek ‘Volkskunde in Limburg’ (uitgegeven door de Stichting Mens en Kultuur, Gent, 1992).
LVG stelt scans van de publicatie hieronder ter beschikking voor de onderzoeker.
Deze teksten kunnen doorzocht worden door een zoekwoord in te geven in het zoekvakje bovenaan rechts. Dan krijg je een lijst van onderdelen waarin deze zoekterm voorkomt. Na een eerste klik op het deel dat je wil doorzoeken krijg je, met eerst wat witmarge, de voorpagina van dat deel. Wanneer je daarop klikt kan je beginnen met lezen.
Veel leesplezier!
- VOORBLAD en COLOFON
- INLEIDING en BIBLIOGRAFIE (bibliografie van en over Frère)
- EERSTE DEEL – JAARKRING (Sint-Maarten, Sint-Nicolaas, kerstdagen, de onschuldige kinderen, oudejaarsavond en nieuwjaar, Driekoningen, vastenavond, Pasen, mei, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, kermis)
- TWEEDE DEEL – VOLKSVERMAAK (gansrijden en haantrekken, haanknuppelen en ganskappen, seelwerpen, haringkappen, konijnslagen, beugelspel, kolven, nog een kolfsspel, kegelen, ijzerspel, hanengezang, spelen met geldstukken, keienbeien, dassengevecht, hanengevecht, de schieting, duivensport, veloclubs)
- DERDE DEEL – LANDBOUWGEBRUIKEN (zaaitijd, oogst, huisdieren, het varken slachten, verhuizing, dienstverhuring, maaltijden, het zout)
- VIERDE DEEL – VOLKSDEVOTIE (de klokken, verering tot Christus en het H. Sacrament Het mirakel van Viversel, de Zwarte Christus van Wijk, Christus in Tongeren, Christus op de koude Steen, het Kruis van de Borreberg, het Kruis van Raam te Ophoven, de H. Doorn van Mol, tientallen Maria- en heiligenvereringen)
- VIJFDE DEEL – VOLKSREMEDIES (ziekten bij mensen, ziekten bij het vee)
- ZESDE DEEL – VOLKSTYPEN (tientallen typische en opvallende beroepen en groepen)
- ZEVENDE DEEL – VOLKSFIGUREN (Thaais Krewit, Poorlisch, Jef Pals, Bèr Binge, De Rosse Afgod, De Graaf, Naard Westhof, Nolleke van Geleen, Broeder Bertus)
- ACHTSTE DEEL – GEPLOGENHEDEN (het weidende vee, vee op half winst, het tuieren, het oude zuivelbedrijf, seizoenpaarden, ploegkoeien, de schietschijf, de klopjacht, klederdracht, Judasstreken)
- NEGENDE DEEL – SPOOKSAGEN (de kastelen van Alken, het kasteel van Weyer, Boone Pee, het Heilig Wames)
- TIENDE DEEL – WEERSPREUKEN
- ELFDE DEEL – SPOTTERNIJEN OVER DORPEN EN STEDEN
- TWAALFDE DEEL – HET LEVEN VAN DE MENS (geboorte, huwelijk, dodencultus)
- DERTIENDE DEEL – HET KLEINE KIND (wiegeliedjes, schoot- en knieliedjes, vingerrijmpjes, krieuwelrijmpjes, kindergebedjes, parodieën, paailiedjes, kinderspel)
- VEERTIENDE DEEL – ZANTEN
- DOOR J. FRERE AANGEHAALDE BIBLIOGRAFIE
- PLAATSNAMENREGISTER
- RESUME/ZUSAMMENFASSUNG/SUMMARY
- FLAPTEKSTEN
Disclaimer:
Wij hebben getracht de nabestaanden van de heer Venken te contacteren, zonder antwoord. De uitgever (Stichting Mens en Kultuur) bestaat ook niet meer en kent geen opvolger. De publicatie zelf is niet meer te vinden in de reguliere boekverkoop. Wij delen de scans ervan kosteloos en zonder enig commercieel doel voor onderzoekers, volkskundigen en andere geïnteresseerden
Indien u denkt aanspraak te kunnen maken op publicatierechten op deze uitgave, vragen wij u contact met ons te nemen!