Meer info over Kermissen:

Deze pagina bevat algemene achtergrondinformatie over opkomst, bloei en verval van kermissen in het ganse land.
Het is dus niet specifiek Limburgse informatie. Je kan de teksten lezen door te klikken op de aangeduide links in kleur.

Op deze pagina vind je artikels uit oude en recente boeken en tijdschriften over kermis in Limburg.
Je kan de teksten lezen door te klikken op e blauwe knop, en nadien op de link die in kleur is aangegeven.

18
nov

Publicatie: ‘Volkskunde in Limburg’ (Frère/Venken, 1992)

Jules Frère (1881-1937), kinderrechter te Tongeren, verzamelde en publiceerde heel wat gegevens over de Limburgse volkscultuur. Deze verhalen werden gebundeld in een driedelige studie, Limburgsche Volkskunde, die respectievelijk in 1926, 1928 en 1936 verschenen. Jaak Venken (1926-2006) ordende heel wat van dat materiaal in zijn boek ‘Volkskunde in Limburg’ (uitgegeven door de Stichting Mens en Kultuur,...
Lees Meer
07
jun

websites over kermis

In de bijlage staan enkele websites met algemene informatie over kermissen, in België en Nederland.
Lees Meer
07
jun

Boeken over kermis bij ASG

In de bijlage staan enkele boeken over kermissen die te raadplegen zijn in het studie- en documentatiecentrum van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie. Dit kan enkel na afspraak, want het rijkgevulde archief van ASG in Hasselt is niet permanent geopend.
Lees Meer
29
mei

Foorkrant

Naar aanleiding van Erfgoeddag op zondag 27 april 2014 waren er in Kortrijk diverse activiteiten zoals een wandeling, tentoonstelling, filmvoorstelling en theater. Thema was de Paasfoor van Kortrijk. LECA (Het toenmalig Landelijk Expertisecentrum voor de Cultuur van Alledag, nu Histories) gaf bij die gelegenheid een Foorkrant uit, over de Paasfoor vroeger en nu. Je kan...
Lees Meer
29
mei

trek mee aan de flosj

Artikel van Chantal Bisschops (CAG) over de kermis vroeger, vandaag en morgen. Lees het hier.
Lees Meer
29
mei

pensenkermis

Artikel van Dr. Henro Vanoppen in het tijdschrift Volkskunst over pensenkermissen in Midden-Brabant. Klik hier om het te lezen. In tegenstelling met andere streken kent men in Limburg enkel zwarte pensen.
Lees Meer

Partners van LVG

Wij werken samen met volgende organisaties:
Limburgs Volkskundig Genootschap