tentoonstelling ‘Ijzersterk, Belgische emaiborden voor sterke drank’

Wanneer

12/11/2023    
10:00 - 17:00

Waar

Stadsmus
Guido Gezellestraat 2, Hasselt, Limburg, 3500

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Email is een beschermlaag uit gesmolten, gekleurd glas, aangebracht op metaal. Tot in de jaren 1950 vond je email in elk huishouden als kookpot, nachtemmer of badkuip Maar ook buitenshuis was email erg populair als reclambord. De borden trotseerden weer en wind en bleven jarenlang fris. Door de komst van goedkopere alternatieven als alumimium en plastiek verdwenen ze langzaam uit het straatbeeld en groeiden ze uit tot een gewild verzamelobject. De schoonheid ervan was voortaan voorbehouden voor de ogen van gepassioneerde verzamelaars.
De tentoonstelling ‘Ijzersterk’ richt de aandacht volledig op het reclamebord voor binnen- en buitenlandse merken van sterke drank, geproduceerd door Belgische emaillerieën: van de jenevers van Rubbens en Bruggeman tot de aperitiefwijnen van Byrrh en Martini of Rossi.
De expo loopt van 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024 en is te zien op twee locaties: het Jenevermuseum en Het Stadsmus. Het Jenevermuseum toont het productieproces van een emailbord. Het Stadsmus etaleert de levendige kleuren en verfijnde typografie aan de hand van meer dan 190 pareltjes in emai. Een rijk geïllustreerde publikatie ken je kopen op de beide tentoonstellinglocaties – kostprijs 50 euro.
Op zondag 15 oktober, 12 november en 10 december geeft emailexport Jan De Plus een rondleiding in beide expo’s. Een ticket kost 7 euro/5 euro en omvat de toegang tot de beide locaties. En met.. een ijzersterke borrel.
Alle info op uitinhasselt.be/ijzersterk

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap