Revival Heksenfeesten Hasselt

Wanneer

26/08/2023    
20:30 - 22:00

Waar

Banneuxwijk
Kiewitstraat, Hasselt, België, 3500, Limburg

Evenement type

Kaart wordt geladen...

In 1974 werden op de Banneux-wijk in Hassetl – ook wel gekend als Sainte-Marie achter de brug – de Nieuwveldfeesten opgestart. Later werden de Nieuwveldfeesren in de volksmond de Heksenfeesten genoemd. De aanzet voor deze feesten was de 100ste geboortedag van Alfons Jeuirissen. Men wilde de verhalen van Alfons Jeiurissen tot leven brengen. Want deze Hasseltse schrijver schreef over het leven op de Heide en over Spoken en Hekserij. Daarom besloot men er ook een volksfeest van de maken en werd er op Nieuwveld een tent gezet voor een volksbal, werden de voortuinen versierd met heksentaferelen en werd er een stoet gemaakt. De stoet bestond uit twee delen : het folkloristisch deel waar de verhalen van Alfons Jeurissen over het dagelijkse leven gingen en een deel dat vooral over hekserij en bijgeloof ging.

Op zaterdag 26 augustus 23 vindt om 20u30 een groot massa-spektakel in open lucht plaats op het kerkplein van de Banneuxwijk: ‘het verhaal van Elen Aegten en de heksenverbranding’. Deze Alkense vroedvroiuw is op 78 december 150 op de brandstapel verbrand in Kuringen.
Na de Heksenverbranding zal er een groot volksfeest zijn in de Hazelaar waar iedereen van harte welkom is. De toeang is gratis.
De voortuintjes zullen worden versierd met heksentaferelen.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap