Kerststallententoonstelling in Diest

Kerststallententoonstelling in Diest

Wanneer

22/12/2023 - 07/01/2024    
Hele dag

Evenement type

De kerststallententoonstelling in Diest is intussen een klassieker geworden. Al 18jaar kan je er naar kerststallen uit de hele wereld gaan kijken. Er zijn zo’n 300 kerststallen te bekijken
Alles begon zo’n 18 jaar geleden toen deken Felix Van Meerbergen na een bezoek aan Bethlehem een kerststal meebracht. Omdat hij nog enkele kerststallen had stelde de deken voor een kerststallententoonstelling te houden.
De kerststallen die je kan komen bewonderen komen uit de hele wereld. En al naar gelang het land waar de stal vandaan komt, is er een groot verschil. Zo zijn de meeste kerststallen uit Afrika kuit ebbenhout gemaakt. In vele landen zie je dan weer dat er terracotta gebruikt wordt. Maar ook wassen kerststallen vind je hier.
De kerststallententoonstelling kan je elke namiddag bezoeken tussen één en vijf uur. Op kerst- en nieuwjaarsdag is ze gesloten.

En alleen al een bezoekje aan de Allerheiligenkapel is de moeite waard. Sinds het begin van de 14e eeuw organiseren de inwoners van Diest op 1 november de jaarmarkt den de ‘Begankenis’ naar de Allerheiligenberg. Wassen ex-voto’s en beeldjes worden dan geofferd in de Allerheiligenkapel voor de heilige van ieders keuze. Jaarlijks komen nu nog altijd mensen vanuit alle uithoeken van het land hier samen om de bidden tot een specifieke heilige. De Allerheiligenkapel was vroeger een belangrijk pelgrimsmoord, waar veel inwoners uit het Hageland naar toekwamen om genezing voor hun ziekten af te smeken. Zij aanbaden er alle heiligen die aanwezig waren, niet alleen voor henzelf maar ook voor hun vee en huisdieren. En er was keuze genoeg , want de kapel bezit meer dan 160 heiligenbeelden van over de hele wereld.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap