Jeneverfeesten in Hasselt, dag 1

Wanneer

21/10/2023    
11:30 - 23:45

Waar

Jenevermuseum
Witte Nonnenstraat 19, Hasselt, Limburg, 3500

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Op zaterdag 21 oktober vieren we de ‘Dag van de Hasseltse Jenever’. Dit jaar is het een bijzondere editie. Deze hoogdag is immmmers toe aan zijn 40ste editie, maar ook omdat het Borrelmanneke zijn 100ste manteltje zal ontvangen. Bovendien zet de Confrerie van de Hasseltse Jenever op die dag haar gouden jubileumkaar in.

Omstreeks 11u30 is er samen met de bevriende confrerieën een stoet naar de Virga Jesse-basiliek, waar omstreeks 12u een Heilige Mis doorgaat.
om 3u15 is er in de Louis-Verhaegen aula van de U hasselt het 106de Kapittel met intronisatieceremnie van de nieuwe Commandeurs en Ridders van de Confrerie met nadien receptie aangeboden door de Stad Hasselt.
Omstreeks 14u55 trekt de stoet met bevriende confrerieën , nieuwe Ridders en genodigden naar het Jenevermuseum, waar voorstelling plaatsvindt van de nieuwe jenever van het Museum. uiteraard ook proeven ervan.
Rond 16u trekt de stoer naar het Borrelmanneke. Het Hasselts wonder geschiedt : het water van het fonteintje verandert in jenever. eseumridderser en de aanwezigen kunnen gratis een glaasje proeven. Hier is dan ook de overhandiging van de nieuwe manteltjes van het Borrelmanneke door bevriende confrerieën. Dit jaar worden de manteltjes geschonken door de Confrerie van de Hasseltse Jenever, de Confrerie Royale du Stofé de Wavre en door Euro-Toques.
Uiteraard vind je overal in de binnenstad standjes van de Confrerie. (e.a)

Na de spectaculaire voorstelling van de vers gestookte museumjenever in 2019 , waarbij de schoorsteen en de museumdaken een hoofdrol opeisten is het circusgezelschap Be Flat uit Gent opnieuw van de partij. Straatanimatie en acrobatie steen hiet centraal.
Doorlopend kan je op zaterdag en zondag een kijkje nemen in de vaste expo ‘Van korrel tot borrel’ en ‘1000 jaar distilleerkusnt’. Een compleet operationele 19e eeuwse stoomstokerij. dit is het kloppend hart van het jenevermuseum. Filmpjes, geluidsfragmentenn , een multimediale stokerijkaart, en veel meer nodigenuit tot acie. Hier om je te weten waarom jenver ‘jenever’ heet. Waarom het door niemand in het bijzonder is uitgevonden en op welke manier het de geschiedenis heeft bepaald. In het proflokaal is er tijd en ruimte genoeg om te proeven van het Sint-Lambertusdrèpke. Toegang is gratis.

Plaats een antwoord

Gerelateerde berichten

Limburgs Volkskundig Genootschap