In de Antwerpse polders trekken mannen te paard de kop van een dode gans. De gans hangt ondersteboven aan een galg en is slachtoffer van de jacht die eerder plaatsvond. De winnaar wordt tot koning gekroond, koning van het gansrijden.
In Zoutleeuw installeert Maria haar altaar buiten, ter ere van de Sint-Leonardus-processie die jaarlijks op Pinkstermaandag voorbijkomt. Op de kleine houten tafel bedekt met wit linnengoed prijkt haar mooiste Jezusbeeld, vergezeld van kaarsen en soms andere religieuze voorwerpen. Veel buren in de straat volgen het voorbeeld.
In de Kempen genieten de foorkramers van een snelle hap op de kermis met het gezin, vooraleer de attracties openen en ieder zijn vaste plaats inneemt. Allen zijn vormen van een Vlaamse volkse subcultuur, die de tand des tijds doorstaan hebben en nog steeds van generatie op generatie doorgegeven worden.
Tien jaar geleden reisde fotograaf Boumediene Belbachir, getriggerd door de veelheid aan verschillende tradities, het land af op zoek naar verhalen, folklorespelen en gebruiken. Nu gaat Belbachir opnieuw op pad en onderzoekt welke tradities de tijdsgeest overleefden. In een boeiende tentoonstelling plaatst hij oude werken tegenover nieuwe beelden en creëert zo een verhaal over ons immaterieel erfgoed.
De tentoonstelling loopt van 26 november 2023 tot en met 28 januari 2024
Open van dinsdsag tot en met zondasg van 13u tot 17 u
gesloten van zondag 24 december 23 tot en met zaterdag 6 januari 2024