Een uil gezaagd uit een eikenboom

In Schoonbeek aan de Sint-Lodewijkstraat 89 staat een grote uil, die gezaagd is uit de stam van een oude eikenboom, bedachtzaam te kijken naar de vele fietsers die er voorbij komen op het fietsroutenetwerk, tussen knooppunten 84 en 103. Die uil staat in de voortuin van natuurliefhebber André S., gepensioneerd metaalarbeider. Door de aanleg van een leiding in zijn straat werden de wortels van een van zin oude eikenbomen beschadigd waardoor de boom afstierf. André had elders een houten uil gezien, en zo iets moois leek hem de ideale toekomst voor zijn veroordeelde eikenboom. Na enig zoekwerk vond hij de maker: kettingzaag kunstenaar Sander Boom uit Apeldoorn (NL). Deze kunstenaar is naar Schoonbeek gekomen en bood een ruime keuze aan mogelijke creaties aan, maar de uil genoot ieders voorkeur

uil gezaagd uit stam van oude eikenboom
Uil gezaagd uit de stam van een oude eikenboom.

Voor de werken heeft André eerst de noodzakelijke kapvergunning aangevraagd en de boom tot op 4m hoogte laten afzagen. 18 december 2019 was de grote dag: tegen 10u arriveerde Sander Boom, en om 15u was de uil helemaal klaar. Sander gebruikte daarbij diverse kettingzagen en ook fijnere houtfrezen. André moest enkel nog een geschikt houtbeschermingsproduct aanbrengen en de kunstenaar betalen. Vanaf dan zijn hij en zijn vrouw de eigenaars van een uniek werkstuk in hun voortuin.

uil gezaagd uit stam van oude eikenboom
Uil gezaagd uit de stam van een oude eikenboom.

Helemaal uniek is dit werkstuk natuurlijk niet, want er duiken meer en meer voorbeelden van kettingzaag kunst op langs Limburgse wegen. Zo zijn er naast Guigoven en Beverst ook voorbeelden te zien in Diepenbeek, Genk, Wiemes meer, Hasselt, Hoeselt… Er zijn ook kettingzaag kunstenaars van dichterbij actief: Bart Luyckx (Aarschot), Dirk Hermans, Marc Struyf (Schilde)… Naast deze professionals zijn er ook diverse amateurs aan het werk voor zichzelf en voor vrienden.

Kettingzaag kunst heeft alle kenmerken van een (relatief nieuw) ambacht. Deze vorm van  volkskunst geniet een groeiende interesse die past in de tijdsgeest: de combinatie van moderne technische middelen en aandacht voor de natuur vormen een sterk duo.

Deze vorm van houtsculptuur is waarschijnlijk ontstaan in de USA in de jaren ’50, en via Frankrijk en Nederland overgewaaid naar hier. In de USA en in Nederland zijn er zelfs kampioenschappen ‘woodcarving’.

André is blij dat hij zijn eikenboom een tweede kans heeft kunnen geven. Zo toont hij ook dat hij een dierenliefhebber is, want naast Want naast deze houten uit heeft hij ook nog heel wat andere (levende) dieren: wallaby kangoeroes, alpaca’s, mara’s, ezels, een pauw en een vlaamse reus… Maar de houten uil is natuurlijk uniek: niemand anders in de buurt heeft zoiets! Ook zijn echtgenote en twee zonen delen in dat goede gevoel. Wie weet zullen de zonen het voorbeeld van hun vader volgen?

Kettingzaag kunstenaar Sander Boom: boomwoodcarving.nl

Interview:        Luk Indesteege op 27 juli 2022          

2 Responses

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap