Bermmonumentje in Genk

Je ziet ze geregeld langs de weg staan: kruisjes, herdenkings-plaatjes of zelfs heuse kapelletjes die doen herinneren aan de slachtoffers van een ongeval of een ongeluk. Een voorbeeld van een recenter bermmonument vonden we op een fietstocht in Genk. Omdat we er geen concrete naam of datum bij terugvonden, lieten we op goed geluk onze contactgegevens achter, met een begeleidend briefje met de vraag of we de ‘makers’ van het monumentje mochten interviewen. En daar kregen we positief antwoord op.

Bermmonumentje.

Martine en Leo geven graag meer uitleg…

Zoals elke morgen trok de 33-jarige Fabrizio op 28 april 2020 in de vroege ochtend zijn loopschoenen aan om te gaan joggen, voordat hij naar zijn werk in Westerlo vertrok. Niet veel later kregen Martine en Leo te horen dat arbeiders van een nabijgelegen firma hem langs de weg gevonden hadden en dat een ambulance en MUG ter plaatse waren. Fabrizio moet iets gevoeld hebben tijdens het joggen, is gaan zitten en is dan in elkaar gezakt. Zijn oortjes had hij eerst nog keurig aan de kant gelegd. Hij had een hartstilstand gekregen. Helaas heeft men hem pas te laat gevonden en kon geen hulp meer baten. Twee dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

Zijn broers en zus wilden graag wat plantjes zetten op de plaats waar Fabrizio gevonden was, twee straten verder van hun ouderlijk huis. Zo hadden ze een ‘plaatsje’ waar ze naar toe konden gaan om herinneringen op te halen. Zo gezegd, zo gedaan: met enkele plantjes (met oranje bloemen, Fabrizio’s lievelingskleur) en wat kasseien maakte de familie een klein gedenkplaatsje. Het is een bewuste keuze om geen naam en datum bij het monumentje te plaatsen. Wie Fabrizio kende, weet waar hij of zij moet zijn.

Leo passeert er dagelijks. Martine gaat er zowat wekelijks eens kijken. Regelmatig stopt er volk en Fabrizio’s vrienden spreken er op zijn verjaardag even af om hun vriend te herdenken. Het plaatsje wordt mooi onderhouden en geregeld worden er nieuwe plantjes, knutselwerkjes of boodschappen achtergelaten door familie en vrienden.

Bermmonumentjes in Genk
Bermmonumentje in Genk.

Officieel is het niet toegestaan om een dergelijk monument te plaatsen, maar het wordt gedoogd. Als de groendienst van de stad de bermen komt maaien, maaien ze voorzichtig rond Fabrizios plaatsje. Zo lang het goed onderhouden wordt en geen echt gevaar wordt voor voorbijkomende fietsers of wandelaars zal dat hopelijk ook zo blijven.

lees hier meer.

Plaats een antwoord

Limburgs Volkskundig Genootschap